VERWARMING SANITAIR GAS WATER LOOD- en ZINKWERK
DSC04267.jpg

Ruime ervaring in de

Installatie-branche

Gashaarden

Niets is zo gezellig als een open haardvuur als de avonden wat frisser worden aan het eind van de zomer, of als buiten de wind te keer gaat en de regen tegen de ramen striemt. Uit het oogpunt van comfort en milieu gaat dan de voorkeur uit naar een open haard met een gasinzetmodule. Geen stof, stank- en rookoverlast (ook niet voor de buren), geen gesjouw met houtblokken en moeizame ontbranding: een druk op de knop en met de hand of met de infrarood-afstandsbediening de vlamhoogte regelen.

Even wat theorie

Een conventionele open haard, houtkachel of gas(inzet)haard werkt als een zgn. open toestel. Dat wil zeggen dat de benodigde zuurstof voor het verbrandingsproces wordt onttrokken aan de ruimte waarin de kachel is geplaatst, dus meestal de woonkamer. Dat is geen probleem zolang er voldoende aanvoer is van verse lucht. Is dat niet het geval dan kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan (denk aan de krantenberichten over koomonoxide-vergiftigingen).

Uiteraard krijgt u bij Vroegh & Hobbel vakkundig advies over het verantwoord gebruik van een open toestel. Als u bijvoorbeeld een goed geïsoleerde woning heeft en toch wil genieten van een open vuur of open kachel dan dient er een aparte buis te worden aangelegd voor toevoer van verse lucht van buiten de woning. Meestal wordt deze buis via de vloer en de kruipruimte met de buitenlucht verbonden. Een verbinding met alleen de kruipruimte is niet toereikend.

Geen schoorsteen nodig

In de meeste gevallen is het veel eenvoudiger (en goedkoper) om te kiezen voor een zgn. gesloten toestel. U kiest dan automatisch voor een open haard of kachel op gas, aangezien er geen gesloten toestellen op hout bestaan.
Bij een gesloten toestel wordt de benodigde zuurstof niet langer aan de ruimte onttrokken, maar direct van buiten gehaald. Er wordt een verbinding gemaakt door de buitenmuur door middel van een gecombineerde aan- en afvoerbuis (concentrisch: een dunnere pijp binnen een grote pijp).
Deze buis zorgt zowel voor de afvoer van rookgassen als de aanvoer van zuurstof. Een schoorsteenkanaal is dus niet langer nodig. Inmiddels is er een ruim aanbod in dit type apparaten die qua installatie en ontwerp aansluit bij uw smaak.
Bij Vroegh & Hobbel bent u aan het juiste adres voor verdere informatie.
Links ziet u een voorbeeld van een open gasinzet- haard, de Thermocet Estella. Middels zijfronts kan deze haard ook worden uitgevoerd als 2 of 3-zijdig model.   De haard rechts is een gesloten toestel (Bocal A-19M). Het zgn. vuurbeeld is een houtblokken- vuur met gloei-as effect. Deze haard kan ook worden geleverd met een draadloze afstandsbediening met thermostaat/klokfunctie.


           Er is een groot aanbod van leveranciers in gashaarden. Om een aantal bekende merken te noemen:

Veel modellen zijn on-line te bekijken.