VERWARMING SANITAIR GAS WATER LOOD- en ZINKWERK
IMG_1990.jpg

Ruime ervaring in de

Installatie-branche

Lood en Zinkwerk

Het gebruik van metalen als zink, koper en lood voor goten, dakrand-afwerkingen en hemelwaterafvoeren is reeds jaren algemeen bekend. Maar ook complete daken en gevels kunnen worden bekleed met deze materialen ongeacht de vorm: steil, flauw hellend, hol of bol, nagenoeg alles kan uitgevoerd worden in lood, zink of koper.
Geen wonder, want deze metalen hebben ideale eigenschappen: een zeer lange levensduur gaat gepaard aan een uitstekende verwerkbaarheid. Daarbij zijn het duurzame materialen met optimale esthetische mogelijkheden.

Zink


Door de lange levensduur behoort zink nog steeds tot de beste materialen voor toepassing van goten en dakbekleding. Voor correct geplaatste zinken goten of dakbekleding is een leeftijd van 30 jaar geen uitzondering. Het vervaardigen van zinken goten e.d. is arbeidsintensief.
Daar tegenover staat dat de kwaliteit en levensduur het vaak aantrekkelijk maakt dit materiaal toe te passen als dakdekking of dakgoot.
Juist voor toepassing op dakkapellen en andere kleine daken is zink een aanrader. Zinken dakgoten zijn tegelijkertijd goedkoop en duurzaam. Bovendien kan een dakgoot uit zink bij een eventuele lekkage snel en goedkoop worden hersteld. Dit in tegenstelling tot een dakgoot in PVC die in geval van een lekkage meestal volledig moet worden vervangen. Zink is dan ook één van de meest gebruikte materialen voor de uitvoering van dakgoten.     
         
   

Koper

Koper is als dakbedekking een materiaal dat een zeer specifieke uitstraling koppelt aan een uitzonderlijk lange levensduur. Deze twee punten horen ook onverbrekelijk bij elkaar: onder invloed van lucht en neerslag vormt koper een ondoordringbare oxidehuid die in eerste instantie donkerbruin van kleur is en in enkele tientallen jaren verder verkleurt naar het zeer koperkarakteristieke patinagroen.
Links ziet u onze medewerker Marco Snoek een koperen rand monteren op een leien dak.

De gevormde huid beschermt het koper reeds na korte tijd tegen verdere invloeden van buiten af: de dikteafname van koper bedraagt na het vormen van de oxidehuid ca. 0,1 mu tot 0,01 mu per jaar. Bij een dikte van het koper van 0,7 mm bedraagt dan de theoretische levensduur 7.000 tot 70.000 jaar. Het oudste bekende project met origineel koper dateert echter uit de dertiende eeuw. Koper mag dan een stuk duurder zijn dan zink of PVC, maar de kwaliteit is onvergelijkbaar. Koper geeft uw huis een bepaalde uitstraling. Bovendien hoeft u nooit wakker te liggen van corrosie. Een koperen dakgoot is met andere woorden niet alleen onderhoudsarm maar ook uitermate duurzaam.    
De meest toegepaste systemen voor zinken daken zijn het felsdak, roevendak en het profiel banendak. Behalve de beslissing m.b.t. het toe te passen materiaal en daksysteem kunt U er ook nog voor kiezen om geprepatineerd materiaal toe te passen. Dit geeft uw dak en/ of gevel een authentieke uitstraling: het groene koper en het matgrijze zink. Vroegh & Hobbel zijn vakmensen die er op letten dat de uitvoering op juiste wijze gebeurt. Met name detaillering en vooral ventilatie zijn zeer belangrijk bij deze materialen. De bewezen levensduur van de materialen in combinatie met een goede montage is indrukwekkend. Er zijn voorbeelden van dak,- of gevelbekledingen die ouder zijn dan 500 jaar.
            

Felsdak

Het felsdaksysteem bestaat uit langwerpige, tot 10 meter, geprefabriceerde banen die aan elkaar gekneld op het dak bevestigd worden. Het voordeel is dat er snel en efficiënt een kwalitatief hoogstaande dakbedekking kan worden aangelegd, omdat het systeem geprefabriceerd wordt aangeleverd.

   Roefdak

Het roefsysteem lijkt veel op het felssysteem maar is robuuster qua uiterlijk. Dat komt omdat het systeem is opgebouwd uit langwerpige rechtopstaande banen die op het dak gescheiden worden door houten roeflatten. Deze worden afgedekt door zinken roefkappen.