VERWARMING SANITAIR GAS WATER LOOD- en ZINKWERK
SolarLine_met_CentroSolar.jpg

Ruime ervaring in de

Installatie-branche

Zonnewarmte

geven een toelichting aan de hand van nevenstaande schematische afbeelding. Op het dak ziet u de zonnecollector: één of meer (gekoppelde) panelen waarin de ingestraalde zonnewarmte wordt overgebracht op het circulatie-medium (water met een anti-vriesmiddel). Let wel: de zon hoeft niet te schijnen! Ook bij bewolkte daglicht-situaties wordt warmte geproduceerd, zelfs in de winter.

Het medium wordt rondgepompt en geeft de warmte middels een warmtewisselaar af aan het (kraan)water in het buffervat. Het water in de boiler bereikt dan een temperatuur van zo'n 25 tot meer dan 80ºC, uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Vervolgens wordt de temperatuur verder tot de gewenste eind-temperatuur verhoogd middels een conventionele (HR-)ketel.

Een belangrijk onderdeel van de installatie betreft de electronische regeling. Deze schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het voorraadvat. Zo wordt de collector tevens beschermd tegen bevriezing en oververhitting. Ook wordt ermee de inschakeling van de naverwarming geregeld.

Op de foto's is een Nefit SolarLine-installatie te zien die door ons is aangelegd in een woon-zorgcentrum. Op de foto boven ziet u de zonnepanelen. Het betreft een plat dak waarop de panelen op een frame zijn gemonteerd en onder de aanbevolen hoek en in de optimale positie zijn uitgericht.

Rechtsboven ziet u twee Nefit boilers. Het water in de rechter boiler wordt uitsluitend verwarmd door de zonnepanelen. Vervolgens wordt het doorgevoerd naar de linker boiler waar de naverwarming aan is gekoppeld. Dit wordt verzorgd door de Nefit TopLine HR-ketel.

Op de foto rechts meet onze monteur aan het regelsysteem. Het display van het systeem geeft alle parameters aan die beschikbaar zijn door de sensoren: temperaturen in de boilers (onder- en bovenin het vat, min. en max. temperatuur, looptijden pompen, inschakelmomenten etc.). Een veelheid aan gegevens wordt gelogd.

Nefit is niet het enige merk dat wij leveren. Ook plaatsen wij de zonneboiler van Vaillant: de auroSTEP. Dit is een 150 liter boiler met een geïntegreerde regelaar en pomp. De bijbehorende collector kan in drie verschillende opstellingen geplaatst worden: in dak, op dak en op plat dak. Er kunnen twee collectoren boven elkaar worden geplaatst.

Ook voor een warmwater-systeem op basis van zonnewarmte bent u bij Vroegh & Hobbel aan het juiste adres. Wij kunnen alle noodzakelijke berekeningen maken waarmee de aanleg van een economisch verantwoord systeem gegarandeerd is.